RAČUNOVODSTVO - POREZI

HT i AD Plastik na isplatama predujma dividende državu uskratili za desetke milijuna kuna

Pon, 20/02/2012 - 15:07

Država je izgubila nekoliko desetaka milijuna kuna na ime poreza na dividendu samo zato što su dvije tvrtke HT i AD Plastik odlučile svojim dioničarima isplatiti predujam dividende prije 1. ožujka kada na snagu stupaju izmjene zakona o dobiti i dohotku kojima se uvodi porez na dividendu od 12 posto, piše Novi list.

HT, je naime, odlučio 27. veljače isplatiti polovicu dividende, odnosno 11,07 kuna po dionici, dok će ostatak dioničari dobiti u travnju.   

Tako će i prvi čovjek HT-a Ivica Mudrinić, koji će na ime dividende ove godine dobiti 101 tisuću kuna, zbog isplate predujama izbjeći plaćanje jednog dijela poreza na dividendu, jer fizička osoba prema Zakonu o porezu na dohodak postaje obveznik poreza na dividendu koja godišnje prelazi 12 tisuća kuna.

Da mu je taj iznos u cijelosti isplaćen 1. ožujka Mudrinić bi državi na ime poreza, ali i pripadajućeg prireza platio oko 12,5 tisuća kuna, no s obzirom da će mu nakon tog datuma biti isplaćeno samo 50.578 kuna njegova je porezna obveza nešto veća od pet tisuća kuna, što znači da je zahvaljujući isplati predujma dividende sačuvao sedam tisuća kuna.

Briga za standard dioničara !?

U HT-u se za ovaj potez pravdaju brigom o standardu građana. Kako kažu “odluku su donijeli interno i prije prijedloga o porezu na dividend i ta je odluka motivirana što bržom isplatom novca velikom broju dioničara imajući u vidu opću godspodarsku situaciju i standard građana.”

Tako je HT, u brizi za standard svojih dioničara, uspio usput izbjeći porez.

Iako u HT-u tvrde da velika većina njihovih malih dioničara ima u svom vlasništvu manje pakete koji ne prelaze neoporezivi iznos od 12.000 kn, porez će imati utjecaja na isplatu dividende mirovinskim fondovima, Umirovljeničkom fondu, bankama i investicijskim fondovima kojima pripada oko 410 milijuna kuna dividende. Da je ta dividenda u cijelosti isplaćena nakon 1. ožujka HT bi na nju morao platiti gotovo 50 milijuna kuna poreza ili bi dividenda koju dioničari dobivaju bila nešto manja pa bi se porez isplatio iz ukupnog iznosa koji je tvrtka spremna izdvojiti za svoje dioničare.  

S obzirom da će se zakon odnositi tek na polovicu dividende država će uprihoditi oko 24 milijuna kuna poreza na dividendu.   

AD Plastik u potpunosti izbjegao porez

I dok će u slučaju HT-a država, unatoč gubitku od nekoliko desetaka milijuna kuna, ipak naplatiti dio planiranog poreza na dividendu, tvrtka AD Plastik potrudila se da u ovoj godini taj porez uopće ne plati.

U AD Plastiku dividenda u ukupnom iznosu od 10,37 milijuna kuna isplaćivat će se do kraja veljače i država će samo u slučaju najvećeg pojedinačnog vlasnika, ruske tvrtke OAO Holdinga koji ima 30 posto dionica izgubiti 373 tisuće kuna, odnosno ta će tvrtka iz Hrvatske odnijeti više od tri milijuna kuna, a na to neće platiti nijednu kunu poreza. (jh)

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL